Rivitalon paloturvallisuus

 

Jokaisen taloyhtiön paloturvallisuuden kulmakivi on hyvin laadittu pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelmassa kartoitetaan mahdollisia riskejä ja annetaan toimintaohjeita, jos onnettomuus sattuu.

 

Suositeltavia toimenpiteitä

 

1. Turvallisuusvastaavan valinta

Taloyhtiölle on hyvä nimetä turvallisuusvastaava (tai useampi) huolehtimaan turvallisuusasioiden kehittämisestä.

2. Riskikartoitus

Yhtiökokouksessa kannattaa miettiä yhdessä, mitä turvallisuusriskejä taloyhtiön rakennuksissa ja lähiympäristössä voi olla. Kun riskit on tunnistettu, suunnitellaan yhdessä toimenpiteet, miten turvallisuutta voidaan lisätä.

3. Asukkaiden toimintakyvyn huomiointi

Esimerkiksi iäkkäämmillä asukkailla voi olla heikentynyt toimintakyky, mikä voi hidastaa poistumista vaaratilanteessa. Siksi on tärkeää huomioida asukkaiden erilainen avuntarve pelastussuunnitelmassa. Huolehditaan toisistamme, kunnes apu saapuu.

4. Säännölliset tarkastukset

Rakennukset ja piha-alueet on hyvä tarkastaa säännöllisesti turvallisuusasioiden näkökulmasta. Jos uusia riskejä ilmaantuu, ne päivitetään pelastussuunnitelmaan.

5. Arjen varautuminen

Isojen vaaratilanteiden kuten tulipalojen lisäksi on varauduttava myös arkisempiin riskeihin, kuten liukkaisiin keleihin. Piha-alueiden hyvä valaistus ja riittävä hiekoitus talviaikaan on syytä miettiä kuntoon hyvissä ajoin.

6. Tiedottaminen

Pelastussuunnitelman laatimisesta ja päivittämisestä on syytä tiedottaa kaikkia taloyhtiön asukkaita. Turvallisuusasiat on muutenkin hyvä ottaa esiin säännöllisesti, jotta ne pysyvät asukkaiden mielessä. Myös uusille asukkaille on toimitettava pelastussuunnitelma katsottavaksi mahdollisimman pian.

Rivitaloissa ei yleensä ole asukkaiden yhteisiä tiloja tai ilmoitustaulua, mihin pelastussuunnitelman voisi jättää katsottavaksi. Siksi kätevin tapa on julkaista pelastussuunnitelma taloyhtiön nettisivuilla tai isännöintitoimiston asukasportaalissa, jos sellainen on käytössä.

 

Paraskaan pelastussuunnitelma ei ole hyödyllinen, jos talon asukkaat eivät tunne sitä. Siksi ammattitaitoinen isännöitsijä huolehtii hallituksen kanssa, että pelastussuunnitelma on helposti kaikkien saatavilla ja että jokainen on tutustunut siihen huolellisesti. Viime kädessä pelastussuunnitelman laatimisesta ja tiedottamisesta on vastuussa taloyhtiön hallitus.

 
Edellinen
Edellinen

Taloyhtiön varautuminen talveen

Seuraava
Seuraava

Onko pakko olla isännöitsijä?