Taloyhtiön varautuminen talveen

 

Talvi tuo mukanaan vaihtelevat kelit, joten hallituksen on syytä miettiä hyvissä ajoin, miten talven kunnossapitotyöt hoidetaan. Kiinteistön turvallisuus on taloyhtiön vastuulla, joten talvikunnossapidosta on syytä tehdä yksityiskohtainen suunnitelma. Näin ehkäistään ikäviä onnettomuuksia liukkailla talvikeleillä. Jos onnettomuus kuitenkin sattuu, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että talvikunnossapidosta on huolehdittu riittävästi.

 

Lumityöt ja hiekoitus

Yleisin tapa on hankkia huoltoyhtiö vastaamaan lumien poistosta ja hiekoituksesta. Sopimusta tehdessä on hyvä määritellä mahdollisimman yksityiskohtaisesti, mitä ja milloin huoltoyhtiö tekee. Hallitus ja isännöitsijä valvovat, että huoltoyhtiö suorittaa sille määrätyt tehtävät aikataulussa. Vaikka talvikunnossapito olisi annettu huoltoyhtiön tehtäväksi, lopullinen vastuu turvallisuudesta on taloyhtiöllä. Siksi huoltosopimuksen noudattamista on syytä valvoa huolellisesti.

Pienemmissä taloyhtiöissä esimerkiksi hiekoitus voidaan sopia hoidettavaksi talkoilla. Tässä tapauksessa kannattaa pitää hiekoituspäiväkirjaa, jotta nähdään mitä on tehty ja milloin. Myös lumien poistosta kannattaa tehdä selkeät vuorolistat ja merkitä tehdyt työt, jos sekin tehdään talkootyönä.

Jos talkootyöhön päädytään, on syytä tarkistaa myös taloyhtiön vakuutukset. Saatavilla on erillisiä talkootyövakuutuksia tapaturmien varalle.

Jos lumitöitä ja hiekoitusta ei saada hoidettua riittävän hyvin talkoovoimin, on taloyhtiön velvollisuus järjestää riittävä kunnossapito esimerkiksi antamalla ne huoltoyhtiön tehtäväksi.

Vaikka vakavat onnettomuudet liukastumisen takia ovat harvinaisia, on kuitenkin mahdollista, että taloyhtiöltä vaaditaan korvauksia isomman vahingon sattuessa. Silloin on erittäin tärkeää pystyä osoittamaan, että taloyhtiö ei ole laiminlyönyt hiekoitusta ja lumitöitä. Kaikkein parasta vaihtoehto on tietenkin varautua talvikeleihin niin hyvin, että onnettomuuksia ei pääsisi sattumaan lainkaan.

Valaistus

Kunnollinen valaistus ehkäisee onnettomuuksia, joten syksyn tullen on hyvä tarkistaa ulkovalaistuksen riittävyys. Asukkaiden kannattaa myös ilmoittaa toimimattomista lampuista huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle, jotta ne saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti.

Parvekkeet

Osakkaan vastuulla on huolehtia, että parvekkeelle ei kerry lunta. Sulava lumi voi jopa aiheuttaa kosteusvaurioita rakennuksen seiniin. Silloin osakas voi joutua korjausvastuuseen, jos hän ei ole huolehtinut lumenpoistosta.

Lumen poistossa on huolehdittava, että sivullisille ei aiheudu vaaraa, jos parvekkeen alla on esim. jalankulkureitti. Paras tapa on lapioida lumi isoon astiaan ja käydä tyhjentämässä astia pihalle.

Auton lämmitys

Autoa lämmittäessä tolpan luukku on syytä lukita aina, kun autoa ei lämmitetä. Lämmitysjohtoa ei kannata jättää roikkumaan tolppaan eikä myöskään kiinni autoon, sillä johto voi kolhia autoa. Jos lämmitystolppa ei toimi, siitä voi ilmoittaa huoltoyhtiöön tai isännöitsijälle.

Yleisiä turvallisuusohjeita

Talvella liikkuessa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. Esimerkiksi varhain aamulla huoltoyhtiö ei välttämättä ole ehtinyt vielä aurata tai hiekoittaa kulkureittejä.

Katolta putoavaa lunta ja jäätä on syytä varoa ja ilmoittaa huomaamistaan riskitilanteista. Jos esimerkiksi huomaat katolta roikkuvia lumikinoksia, jotka olisi syytä käydä pudottamassa, ota yhteyttä huoltoon tai isännöitsijään.

Vaarallisia alueita voidaan rajata pois käytöstä puomeilla tai lippusiimalla.

 
Edellinen
Edellinen

Paloturvallisuusviikko 2023

Seuraava
Seuraava

Rivitalon paloturvallisuus